Utviklingen fortsetter

Vi tar opp historien av elektrisitet akkurat der vi stoppet opp sist, hvor den siste utviklingen var av Benjamin Franklin som oppga ladninger sine navn. At det skulle være en som het negativ og en som het positiv. Idag fortsetter vi historien med en engelskmann som levde fra 1670 og frem til 1736, mannen het Stephen Gray. Det var nettopp denne mannen som gjorde oppdagelsen av visse stoffer hadde egenskapen til å lede elektrisitet, men at ikke alle stoffer kunne dette. Han ga dette navnet isolatorer og ledere og i ettertid oppdaget han også at noen av stoffene hadde bedre egenskaper til å lede strøm enn andre. Dermed oppdaget Gray også at det ikke var så sort og hvitt som “ledere og isolater” men at det fantes gode ledere og dårlige.

leidnerflaske historie elektrisitet

Neste mannen som gjorde spennende oppdagelser var igjen Benjamin Franklin som utførte et eksperiment som idag er verdenskjent. Franklin visste allerede godt at en tråd hadde muligheten til å lede strøm og dermed sendte han en drage opp i luften under tordenvær. Grunnen til at han gjorde dette var å vise at det var en kobling mellom elektrisitet og lynet, for dragen ble selvsagt slått ned av lynet og på grunn av tråden kom dette videre ned i en “leidnerflaske”. Det var en oppfinnelse av mannen Peter van Musschenbroek, noe som kjedde iløpet av 1740 årene og er en flaske som kan både lades opp og samtidig oppbevare strømmen.

Det var denne leidnerflasken som skulle bli den aller første kondensatoren, en elektrisk komponent som kan lagre strøm, en oppfinnelse som kom før batteriet. En annen oppdagelse Benjamin Franklin gjorde på denne tiden var det at elektrisitet hadde evnen til å både avmagnetisere og å magnetisere jernnåler. En oppdagelse som aller først ble gjort av John Michell.

"', '"', false ) ), '', '' );*/ ?>