LED-lysets historie

ledstorey

LED-teknologien virker i dag helt naturlig, og den omgir oss hvor enn vi befinner oss. Slik har det imidlertidig ikke alltid vært, for selv om glødelampen er en gammel oppfinnelse er det først nylig at LED-lampene har kommet inn i livene til folk flest. Tidligere var den forbeholdt måleinstrumenter og verktøy brukt til forskning. Etterhver begynte den å snike seg inn i teknologien vi bruker til daglig.

Menneskene bak LED-lyset

Det er mange som har bidratt til utviklingen av LED-lampen, men det er relativt bred enighet om at det var Oleg Losev som tok de første stegene mot den LED-teknologien vi kjenner i dag. Selv om Losev aldri fullførte noen formell utdannelse og aldri hadde en offisiell forskningstilling publiserte han 43 forskningsartikler.  Han ble født inn i en høytstående familie, veien inn til høyere utdannelse var dermed relativt enkel. Det er ironisk at han aldri fant seg godt til rette i akademia som student, ettersom han produserte så mye god forskning og forskningsartikler.

De første LED-lampene i daglig bruk var oftest alternativer til glødelamper og neonlamper. På grunn av den stive prisen ble det stort sett brukt som til forsknings- og testutstyr, men utover 70-tallet begynte teknologien også å dukke opp i komersielle produkter. Da stort sett i TV-er , radioer, telefoner, kalkulatorer og klokker.

George Craford var student da han oppfant den første gule og den første røde LED-lampen i 1972. Fire å senere utviklet Thomas P. Pearsall den første høystyrke-LED-lampen, målet var at den skulle benyttes innen telekommunikasjon. Mye av utviklingen skjedde på 70-tallet og i 1979 laget Shuji Nakamura den første blå lampen. Den var imidlertidig så vanskelig og dyr å produsere at den ikke ble brukt i komersielt øyemed før på 90-tallet. Nå for tiden finnes denne typen lys i svært mange sammenhenger.