Komme i gang med LED-lys

ledlampe

Når og hvor bør man bruke LED-lys, og hvilke muligheter har man til å fikse ting selv? Vi har tatt en kjapp innføring i hvordan man kommer igang med LED-lyseksperimentering.

Opplysningstiden

Mange mener at LED-lyset er det største som har skjedd innen belysning siden det elektriske lys ble oppfunnet, altså som overgangen fra parafin til strøm. Selv om denne sammenligningen høres noe søkt ut, har LED stått for en revolusjon i brukervennligheten til lys og da spesielt lys til hjemmet. Også levetiden har blitt mye lengre som følge av dette, for en LED-lampe kan nå lyse i over 20 år. På grunn av størrelsen er designmulighetene mange, og LED bruker betydelig mye mindre energi enn glødepærer. Med andre ord er det både et bærekraftig, smart og funskjonelt valg.

LED-teknologien har gjort det mulig for mannen i gata å eksperimentere med belysning og komme opp med egne systemer, samt være kreativ og kunstnerisk. Som vi har omtalt tidligere her på scandisign er det ingen grenser for hvor kreativ man kan være.

Kast deg ut i det

Nettet er fullt av billige og gode LED-lamper. Det eneste minuset er at det ofte kan ta litt tid før man mottar dem i posten. Grunnen til dette er at de gjerne blir sendt fra Kina med båt, dermed må man vente til en container er blitt fylt opp slik at det blir billigst mulig å sende. Det positive med LED-lys er at de bruker veldig lite strøm, samtidig som de har veldig høy lysstyrke. I motsetning til andre pærer har de også en svært høy levetid, noe som gjør dem økonomisk i lengden. Størrelsen er også svært gunstig. Det negative er at inngangskostnaden ofte er ganske høy. Siden teknologien er relativt ny er også prisnivået fortsatt ganske høyt.

Man må også huske å skaffe strømforsyning. Når man er nybegynner og eksperimenterer med strøm kan det være lurt å starte med batterier. Kjøp derfor 9 eller 1.5 volts batterier, da er du på den trygge siden.

ledbatteri

Man trenger også en resistor, eller motstand som det også kalles. Disse kan benyttes serielt på inn- og utganger av elektroniske kretser for å beskytte henholdsvis bakenfor og foranliggende komponenter mot for store strømverdier. Batterikasser som du ser på bildet, får man kjøpt hos de fleste elektronikk og alt-mulig-foretninger. Eventuelt kan du demontere et elektronisk apparat som har en lignende innretning, men det vil naturlig nok komplisere hele prossessen og du ender i tillegg opp med å alltid være én batterikasse i minus.

Trådene som fører vekk fra batterikassen er som oftest røde eller svarte, og markerer for pluss og minus. De små metallstengene som stikker ut fra LED-lampen er også pluss eller minus, her må du velge riktig tråd til riktig, men dette finner en vanligvis ut av etter litt prøving og feiling. Dette er basisopplegget som gir grunnlaget for å kunne utforske LED-lys senere.