De gamle er fortsatt eldst

Lyspære som lever lenge

Verdens eldste lyspære har brent i 109 år – kanskje ikke så rart da at den har sin egen fan club med tusenvis av medlemmer og sitt eget nettsted. Den står igjen som et ensomt symbol på tiden da lyspærer kunne vare i en mannsalder.

Lyspæren som aldri slukker

EU-regler nekter husholdninger å bruke tradisjonelle glødelamper, mens den såkalte “Centennial Light” har lyst helt siden 1901. Det er i Fire Station 6, i Livermore, Nord-California lyset aldri ser ut til å slukke. Brannmennene ser på det som et tegn for lykke og har nå aldri vurdert å slukke lyspæren. Slike lyspærer finnes ikke lenger, det er fordi moderne glødelyspærer har langt mindre levetid enn de gamle, i tillegg på grunn av et grep som ble gjort av lyspæreprodusentene. Et grep mange har valgt å kalle for lyspærekonspirasjonen.

Lyspærekonspirasjonen

Det er lite penger å tjene på salg av lyspærer dersom de varer i hundrevis av år. Derfor samlet Osram, Philips, Tungsram, Associated Electrical Industries, ELIN, Compagnie des Lampes, International General Electric og GE Overseas Group til noe de kalte for Phoebus-kartellet. Like mye som det er en milepæl i historien til den globale økonomien. Alle de nevnte foretakene var involvert i lyspæreproduksjon og var bekymret for det fremtidige inntjeningspotensialet innen lyspærebransjen.

I 1929 etablerte de en standard for hvor lenge en lyspære kunne vare, dette innebar at man betalte for hvor lenge pæren skulle vare. Det er også derfor man ikke har lyspærer som for eksempel har lyst i 60 år, mens man har lyspærer som har levd i over hundre år. Kartellet har blitt holdt som et grelt eksempel på hvordan forbrukerrettighetene har blitt svakere i takt med at selskaper har blitt større og mer globaliserte.